Gebitsproblemen katten
Bij 70% van alle katten van 3 jaar en ouder zijn er gebitsproblemen in de vorm van tandplak en tandsteen. Wanneer daar niet op tijd aandacht aan wordt geschonken, is de kans op onherstelbare schade aan tandvlees, tanden, kiezen en kaak groot.
Ontstaan gebitsproblemen katten
Gebitsproblemen beginnen met tandplak; een witgele aanslag aan de basis van tanden en kiezen. Deze aanslag bestaat uit voedselresten en bacteriën. Als er nu niets gebeurt, dan verhardt deze plak zich tot tandsteen. Dit breidt zich uit over de hele tand of kies en kan ook onder het tandvlees gaan zitten. Daar veroorzaakt het een pijnlijke ontsteking (Gingivitis). De infectie kan vervolgens langs de wortels omhoog klimmen (Periodontitis). Tanden en kiezen kunnen op termijn los gaan zitten en verloren gaan.
Tandplak ontstaat als voedselresten samen met speeksel als een zacht plakkerig laagje achter blijft. Wanneer zich hieraan kalk uit het speeksel toevoegt, ontstaat een hard kalkachtig laagje: tandsteen. Als tandplak verwijderd wordt voordat het in tandsteen verandert, betekent dit het behoud van het gebit en een frisse adem. Als er al tandsteen gevormd is, kan dit alleen op deskundige wijze bij de dierenarts verwijderd worden. Het is dus zeer belangrijk om tandplak- en tandsteenvorming in een vroeg stadium te voorkomen.
Tanden poetsen
De meest directe manier om tandplak te verwijderen is het poetsen van de tanden. Dagelijkse gebitsverzorging zorgt er voor dat tandplak niet aangehecht blijft en verandert in tandsteen. Bij uw kat kan dit wel een lastige opgave zijn. Wanneer u uw dier stapsgewijs – liefst vanaf jonge leeftijd – vertrouwd maakt met tanden poetsen, zal hij dit zeer waarschijnlijk goed accepteren. Begint u later, dan is het raadzaam u zelf goed voor te bereiden. Klik hier voor een instructie tandenpoetsen.
Kauwspeelgoed
Er bestaat speciaal kauwspeelgoed of kauwsnacks voor katten. Dit stimuleert het kauwen en zal op deze manier het tandplak minder snel laten aanhechten wat tandsteen voorkomt.